2023 - Moonlight 'Guido'

Årets pelargon 2023 är Moonlight 'Guido' som är en kompakt och sammanhållande pelargon som passar både ensam i en kruka och i en samplantering. De har stora, orangeröda, halvfyllda blommor pch ett vackert mörkgrönt bladverk.

Juryns motivering:
”Med sina klara, orangeröda blommor på kontrasterande, solbrända stjälkar och med mörktonade blad har Moonlight ’Guido’ förtrollat juryn och därför erhållit hedersbetygelsen Årets Pelargon 2023.”

2022 - CALLIOPE L 'SOFT CORAL'

Årets pelargon 2022 är Calliope L 'Soft Coral'. Den har vackert korallfärgade blommor som är 50% större än en normal zonalpelargon och har ett runt, buskigt växtsätt.

Juryns motivering:
"Våra hårdgjorda utemiljöer blir till ytan allt större.
Stora sittplatser för samvaro, poolområden för relax och vidsträckta utekök för gemenskap lockar på många håll.
Kärlen, där växterna ska prunka och ståta, blir i paritet större och kräver därför ett växtmaterial, som med färgglada blommor och frodig grönska skapar en härlig upplevelse.
Årets hedersbetygelse går till en Pelargon, som med sin storlek, explosivitet och sitt formspråk onekligen tar för sig. Samtidigt går den hand i hand med
utelivstrenden och positionerar sig som en levande inredningsdetalj utomhus.
I den rena Nordiska stilens eller i den traditionella Röda Stugans sfär
– var du än lyfter fram Årets Pelargon passar den in och väcker uppseende.
Med sitt synnerligen stora, buskiga, välformade och klotrunda växtsätt bildar
Calliope L ‘Soft Coral’ charmigt stora buskar. Där allt blir större, blir Calliope L 'Softy Coral' kronan på verket."

2021 - Astrid

Årets pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon med fyllda blommor. Färgen skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Pelargonen ger en riklig blomning både inne och ute och tål regn och rusk.


Juryns motivering:
"Med mjuktonade färgvariationer som avger värme och enastående reflektion
och en blomform som utstrålar romantik till välfylld perfektion,
skapas en oemotståndlig magi."

 

2020 - Tango Deep Rose With Eye

Årets pelargon 2020 har valts främst för dess unika blomma. Tittar man noga på blomman ser man att ögat är vitt med skira rosa strimmor. Blombladen blir sedan nästan röda för att ramas in av en ljusare kant. Det ger blomman ett fint djup och färgskiftningarna är vackra, både betraktade på nära håll och en bit ifrån.
 
Tango Deep Rose With Eye är ett utmärkt val utomhus, eftersom den är mycket regntålig.  Även om sommaren blir regnig och blöt blommar sorten rikt och utan uppehåll, och den tar inte heller skada av vinden.